close menu

15 Beste GRATIS websites om rechtenvrije muziek te vinden

Royalty-free music

Het vinden van een geweldige tune voor uw volgende video kan een echte uitdaging zijn. Als u erin slaagt de juiste muziek te vinden, kan die uw videoboodschap als geen ander versterken. Tegelijkertijd kan een slecht deuntje het geheel verpesten en een verkeerde toon en boodschap geven.

Als je naar YouTube kijkt, hebben bijna alle video's muziek. Het wordt elke dag een echte uitdaging voor videomakers om de beste rechtenvrije muziek te vinden, vooral als ze een klein budget hebben.

Voordat we verdergaan, moeten we eerst bespreken wat royalty-vrije muziek is en wat het niet is.

Wat is Royalty-FreeMuziek?

Royaltyvrije muziek is een soort muzieklicentie die de koper het recht geeft de muziek in verschillende toepassingen te gebruiken bij een eenmalige aankoop, zonder dat hij royalty's aan de eigenaar hoeft te betalen voor herhaaldelijk gebruik.

Dus, zijn er gratis rechtenvrije muziek?

Sommige artiesten en audioproviders staan u toe hun muziek gratis te gebruiken zonder vooraf te betalen. Zij behouden echter het auteursrecht op het nummer. De artiest bepaalt welk type licentie de muziek heeft. Voor meer informatie over licenties, zie verderop in deze blog.

Gratis websites om rechtenvrijemuziek te vinden

Nu je de basis van royaltyvrije muziek kent, deel ik een aantal geweldige websites met royaltyvrije muziek. Je vindt er ook mijn tips voor het zoeken en gebruiken van muziek in je video's.

Ik hoop dat het u zal helpen boeiende muziekbestanden te vinden en uw video's nog beter te maken.

Hier is de lijst van de beste royalty-free muzieksites (onderzocht en getest):

  1. Wave.video
  2. Icons8
  3. HookSounds
  4. YouTube audio bibliotheek
  5. Facebook geluidsverzameling
  6. Purple Planet
  7. Soundcloud
  8. Bensound
  9. Epidemisch geluid
  10. TeknoAxe
  11. Josh Woodward
  12. free-stock-music
  13. Artlist
  14. Soundstripe
  15. PremiumBeat
  16. Bonus: Audiojungle

Dit is wat ik wel en niet leuk vond aan elk van deze websites.

1. Wave.video

In de audiobibliotheek van Wave.video vindt u meer dan 300.000 royaltyvrije muziekclips. Ze zijn afkomstig van premium en gratis audioproviders. Wat ik leuk vind aan Wave.video is dat u elke royaltyvrije muziek samen met uw video kunt bekijken, knippen en direct in de browser kunt bewerken.

Royalty-free music in Wave.video

2. Icons8

Icon8 royalty-free music

Geweldige plek om wat coole tunes te vinden. Je vindt er duizenden tracks van kleine indie- en jazzgroepen tot klassieke stukken. Bovendien biedt Icon8 niet alleen muziek, maar ook video- en fotostock en iconen!

3. HookSounds

Free stock music - hooksounds

HookSounds geeft u toegang tot exclusieve royalty free muziek die u nergens anders zult vinden omdat het speciaal voor de website is gecomponeerd. Gebruikers kunnen door de catalogus bladeren op artiesten, tags, stemmingen en meer, wat de navigatie gemakkelijk en soepel maakt. HookSounds biedt verschillende muzieklicenties die verschillende doeleinden dienen - de gratis licentie is alleen voor persoonlijk gebruik.

4. YouTube audio bibliotheek

De officiële geluidsbibliotheek van YouTube biedt handige filters (genres, instrumenten, zang, duur) die je zoekproces zo kort en nauwkeurig mogelijk maken. Daarnaast heeft de audiobibliotheek van YouTube ook een geluidseffectenbibliotheek, waardoor het de moeite waard is om te bookmarken.

YouTube free music collection

5. Facebook geluidsverzameling

Facebook geluidscollectie is een onderdeel van Creator Studio. Het lijkt sterk op het uiterlijk van de audiobibliotheek van YouTube. Ze bieden echter minder filters, en sommige nummers die ik vond waren nogal zwaar (30-70 Mb). Maar probeer het toch eens: je volgende beste gratis muziek zou hier wel eens verstopt kunnen zitten.

Facebook sound collection

6. Purple Planet

Zoals de naam al zegt, is deze website inderdaad paars. Het is een onafhankelijke bibliotheek van rechtenvrije muziek die is gesorteerd op hoe muziek je laat voelen in plaats van op genre. Als je nog steeds de traditionele genrefilters nodig hebt, kun je misschien beter ergens anders kijken. Het heeft niet bepaald een robuuste collectie royalty-vrije muziek, maar ze zijn allemaal vrij te gebruiken met bronvermelding. Het biedt commerciële en uitzendlicenties vanaf $8 en $40.

Purple Planet royalty-free music

7. SoundCloud

Als je een YouTuber bent, kan deze verfrissende verzameling royaltyvrije muziek op SoundCloud handig zijn. Ik heb deze collectie vaak gebruikt en hier is mijn oordeel: je kunt altijd wel wat coole achtergronddeuntjes vinden voor je reis- of praatvideo's. Maar vergeet niet om credits in je beschrijving te zetten.

SoundCloud royalty-free music

8. Bensound

Bensound biedt een mooie verzameling rechtenvrije muziek uit verschillende collecties: filmisch, akoestisch/folk, elektronica, enz.

Zoals ze op de website vermelden, werken ze onder de Creative Commons licentie. Dit betekent dat je de muziek mag gebruiken op YouTube, Facebook en andere doeleinden. Maar je moet Bensound wel vermelden. Als u Bensound niet wilt vermelden, kunt u de licentie kopen.

Bensound royalty-free music

9. Epidemisch geluid

Epidemic Sound biedt een uitgebreide collectie royalty-vrije muziek voor elk sociaal kanaal. Hoewel niet gratis (abonnement begint bij $15/mo), is er een gratis proefversie om je een gevoel te geven van wat je kunt krijgen met het volledige abonnement.

Epidemic Sound royalty-free music

10. TeknoAxe

Deze mensen hebben een vreemd uitziende website, die misschien een beetje moeilijk te navigeren is. Er is geen zoekvak, dus je moet door verschillende categorieën klikken om de juiste track te vinden. Alle muziek is onder CC4 licentie (wat betekent dat je credits moet geven als je het in je project gebruikt).

TeknoAxe royalty-free music

11. Josh Woodward

Josh Woodward is een echt persoon die alle 200+ zelf heeft geschreven en opgenomen. U bent vrij om alle nummers te gebruiken voor welke persoon dan ook, zolang u Josh vermeldt en zijn website vermeldt.

Josh Woodward royalty-free music

12. free-stock-music.com

Deze website met een vrij eenvoudige naam biedt royalty-vrije muziek aan voor je YouTube-video's of projecten (blog, vlog, podcast, sociaal netwerk, enz.) Het enige wat ze in ruil vragen is om hen krediet te geven.

Royalty-free music com

13. Artlist

Artlist Royalty-free music website

Artlist werkt samen met een groot aantal indie-artiesten om originele tracks te maken die worden gebruikt door bedrijven als Microsoft en Toyota. Het hanteert een ongebruikelijke prijsstelling met een vaste jaarlijkse prijs van $199 voor onbeperkte downloads van alle aangeboden muziek. Het biedt geen gratis rechtenvrije muziek, maar het betaalde plan geeft je toegang tot het geavanceerde filtersysteem.

14. Soundstripe

SoundStripe Royalty-free music website

Met Soundstrip kun je je eigen afspeellijst maken als je niet hun goed gecureerde afspeellijst wilt verkennen die al genres bevat zoals actie en bruiloften. Naast muziek hebben ze meer dan 40.000 geluidseffecten voor je video. Net als Artlist biedt het een jaarlijks abonnement vanaf $11,25, en het heeft geen gratis plan.

15. PremiumBeat

PremiumBeat Royalty-free music website

PremiumBeat heeft een gevarieerde collectie royalty-vrije muziek die geweldige soundtracks voor uw video's zou kunnen zijn. De site wordt ondersteund door Shutterstock, dus je kunt muziek en afspeellijsten van hoge kwaliteit verwachten. PremiumBeat beweert dat u zijn muziek nergens anders op het internet kunt vinden. Je kunt alle tracks krijgen voor $49.

Bonus: Audiojungle

Audiojungle Royalty-free music website

Audiojungle maakt onze lijst van beste royalty-free muziek sites vanwege de goedkope $1 tracks. Ook bekend als Envato Market, heeft het een wereldwijde gemeenschap van muzikanten en geluidstechnici die het gevuld houden met de beste stock muziek in alle genres. Een van de unieke kenmerken zijn de muziekkits, die je kunt gebruiken om je muziek aan te passen aan je smaak.

Hoe u de beste rechtenvrije muziek vindt

Wanneer u op zoek gaat naar een muziektrack voor uw video, is het belangrijkste doel om uw video en audio perfect op elkaar af te stemmen. Er zijn vele dimensies van hoe je video's (en muziek) kan beschrijven: tempo, stemming, thema, stijl, en nog veel meer. Het beschrijven van je video's kan je helpen om de beste muziek voor je video te vinden.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe u het juiste spoor kunt vinden met behulp van trefwoorden uit verschillende dimensies:

Bijvoeglijke naamwoorden:

Inspirerend, ontspannend, romantisch, groovy

Emoties:

blij, verdrietig, vrolijk, woede, verrassing

Muziekstijl:

Rock, jazz, jazzy, rap, elektronisch, idm

Instrumenten:

Akoestische gitaar, piano, blues sax en etc.

Tempo:

Langzaam 45-70bpm (slagen per minuut), Snel 120-200bpm

Thema's:

achtergrond, ontspan, stad, bos, sport, reis, enz.

Pro tip: Als je nog steeds niet weet wat voor soort audio je nodig hebt, probeer dan op YouTube een professionele video te vinden met dezelfde stijl en hetzelfde onderwerp en beschrijf welke muziek ze in de video gebruiken. Zo begrijp je wat voor instrumenten, genres en tempo je zoekt.

Hoe kies je de beste gratis muziek voor je video?

Hier zijn enkele tips om erachter te komen welk muzieknummer het beste bij je video past en hoe je het kunt verstaan:

  1. Zoek de gemeenschappelijke sfeer van je video. Die kan romantisch zijn, rock'n'roll-achtig, donker, mysterieus, enz. Kies een track die de stemming benadrukt.
  2. Als je een stem of voice-over in je video hebt, vermijd dan het gebruik van muziek met woorden over een andere stem of belangrijke geluiden. Zorg ervoor dat het volume en de dynamiek van je muziek in de hele video goed werken en dat de stem en andere geluidseffecten goed samengaan.
  3. Synchroniseer een actie in je video met de muziekverandering of de "eerste" of de "laatste" beat. Het is een gemakkelijke manier om een geweldige geluidsovergang te maken van het ene deel van je video naar het andere.
  4. Het is altijd geweldig om 3-5 verschillende muzieknummers uit te proberen die geweldig lijken voor je videobeelden. Stuur de versie naar een vriend of twee (perfect, als het geluidsontwerpers zijn) en vraag om de mening.

Hoe u rechtenvrije muziek en audio in uw video's kunt gebruiken

Hoeveel audiosporen moet ik gebruiken in mijn montage?

Wanneer u uw video's professioneel bewerkt (met Adobe Premier, Final Cut, enz.), kunt u zoveel audiosporen gebruiken als u wilt. In online editors zoals Wave.video kunt u 1-2 audiotracks bewerken. Meestal kan het eerste audiospoor worden gebruikt voor achtergrondmuziek, een ander voor geluidseffecten en een derde voor een voice-over indien nodig.

Voeg muziek toe aan uw video's met Wave.video

Probeer nu

Hoeveel muzieknummers en geluiden moet ik gebruiken?

Het antwoord op de vraag hangt af van de structuur van uw video.

Als er een inleiding, hoofdgedeelte en conclusie zijn zoals in films, kun je voor elk van deze delen verschillende muziek en geluidseffecten gebruiken. Het helpt je deze delen te scheiden voor de kijkers.

Het is goed om één muzieknummer te gebruiken gedurende de hele video.

Maar er is niets mis met het gebruik van slechts één track op repeat voor een korte video. Sommige makers gebruiken één track als thema gedurende de hele video en mixen die met andere.

Kan ik rechtenvrije muziek voor elk doel gebruiken?

Wees je bewust van de Creative Commons licentie en de gebruiksrechten in het publieke domein. Inzicht in deze twee zaken zal je helpen je gratis muziek goed te gebruiken voor niet-commercieel en commercieel gebruik.

Bovendien vindt u op elke website met "gratis" muziek informatie over gebruiksrechten, waarin wordt uitgelegd wat u kunt doen. Vaak is het enige waar je op moet letten bij het gebruik van je rechtenvrije muziek, dat je credits geeft, of het nu om een commerciële of niet-commerciële video gaat.

Wat is een Creative Commons licentie?

Creative Commons (CC) is een systeem voor het classificeren van verschillende soorten muzieklicenties. Veel artiesten willen dat hun muziek wordt gebruikt en gedeeld, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Als je je niet aan de voorwaarden houdt, kan dat ertoe leiden dat je video wordt verwijderd op platforms als YouTube of dat je wordt aangeklaagd.

Er zijn vier verschillende voorwaarden voor gebruik, toekenning en verspreiding:

  1. Naamsvermelding: De artiest moet worden gecrediteerd wanneer de muziek wordt gebruikt.
  2. Niet-commercieel: Uw werk wordt beperkt tot niet-commerciële doeleinden.
  3. Geen afgeleide werken: Verbiedt de productie van afgeleide geluiden bij de muziek.
  4. Gelijk delen: Staat gekopieerde productie toe, maar het werk behoudt de originele muzieklicentie.

Deze vier voorwaarden worden op 6 verschillende manieren gecombineerd om zes soorten Creative Commons-licenties te verkrijgen:

  • BY (Naamsvermelding)
  • BY-SA (Naamsvermelding en Gelijk Delen)
  • BY-ND (Naamsvermelding en Geen Bewerking)
  • BY-NC (Naamsvermelding en geen commercieel gebruik)
  • BY-NC-SA (Naamsvermelding, Geen commercieel gebruik en gelijk delen)
  • BY-NC-ND (Naamsvermelding, Geen commercieel gebruik en Geen bewerking)

Veelgestelde vragen over rechtenvrijemuziek

Mag ik 30 seconden van een auteursrechtelijk beschermd liedje gebruiken?

Hoewel het een populaire opvatting is dat het volgens de "fair use"-bepaling veilig is om minder dan 30 seconden van een liedje te gebruiken zonder gevolgen, maakt dat niet noodzakelijkerwijs in alle gevallen waar. Auteursrechtwetgeving is complex, en uw bedrijf is veilig wanneer het muziek gebruikt of betaalt van legitieme bronnen zoals Wave.video.

Wat is muziek uit het publieke domein?

Dit verwijst naar muziek die geen auteursrechtelijke bescherming geniet. Je kunt deze nummers gebruiken zonder te betalen of expliciete toestemming te krijgen van de artiest. Er zijn er echter heel weinig van, en ze zijn niet altijd geschikt voor het beoogde gebruik.

Is rechtenvrijemuziek gratis?

Ze zijn niet allemaal gratis. U kunt een eenmalige betaling doen voor de licentie van het nummer en het zoveel gebruiken als u wilt. Hoewel u sommige rechtenvrije muziek gratis kunt krijgen, zal het gebruik ervan beperkt zijn.

Is er een verschil tussen gratis en betaalde rechtenvrije muziek?

Ja, gratis rechtenvrije muziek heeft veel beperkingen. Aan de andere kant kunt u eenmalig betalen voor de muzieklicentie om beperkingen op uw werk te voorkomen. Betaalde royalty-vrije muziek heeft over het algemeen ook een hogere geluidskwaliteit dan gratis royalty-vrije muziek.

Is rechtenvrije muziek hetzelfde als rechtenvrije muziek?

Nee. Auteursrechtvrije muziek zijn liedjes waarvan de auteursrechten zijn verlopen of waarvan de rechten zijn verkocht aan een derde partij. In wezen kunt u de auteursrechten van auteursrechtvrije muziek verkrijgen. Met rechtenvrije muziek kunt u het recht kopen om de nummers te gebruiken, niet hun auteursrechten.

Kan ik geld verdienen met rechtenvrije muziek?

Ja. De muziek kan worden gebruikt voor commerciële doeleinden als dat expliciet in de licentieovereenkomst staat.

Conclusie

Nu weet je een aantal goede plaatsen om gratis muziek te vinden, en dit artikel heeft je geholpen te begrijpen hoe je de juiste kunt vinden. Als je iets uniekers zoekt, kun je ook een freelance componist inhuren om originele, rechtenvrije muziek voor je project te maken. Zoals met alles in videobewerking, vergt het enige oefening om te begrijpen welk type muziek beter werkt voor dit of dat soort video.

Wat zijn jouw favoriete websites voor rechtenvrije muziek? Heb je nog tips voor het vinden van het beste muziekstuk voor je video? Deel het hieronder in de reacties!

En als u zich afvraagt hoe u gratis muziek aan een video kunt toevoegen - kijk dan eens op Wave.video!

11 Best Websites to Find Royalty-Free Music

We houden je op de hoogte!

Sluit u aan bij 5.000 marketeers die onze artikelen als eerste lezen